NEW YORK 1893 TIFFANY

Tiffany replica up - light

New York Tiffany Museum

New Yorks High Society byggede både by - og lystejendomme med en overdådighed af luxus. Prægtige ejendomme med righoldige arkitektoniske detailler, som fordrede et interiør som udtrykte de fornemme ejendommes skønhed og ejernes kolossale rigdom og livsstil. Louis Comfort Tiffany var kunstner og designer i disse miljøer, hvis krav han til fulde forstod, da han selv tilhørte denne klasse af økonomisk yderst velhavende og progressive med smag.

Tiffany arbejdede således med Interior Decoration i en udstrækning fra produktion, forskning i glas og salg af de smukke glasbelysninger og store glaspaneler, som blev taget i bestilling fra hans store klient – portefølje i den internationale overklasse med penge, magt og indflydelse til, at ville det skønne som udtryk i deres pragthjem eller kirker.

De originale lamper fra Tiffany er samlet på internationale Museer og i velhaverhjem over hele verden.1893 etablerede Tiffany eget glasværk og udviklede sin egen særlige teknik.Et højt kunstnerisk niveau og samspillet med det håndlavede blev udtrykt som Industrial Art & Fine Arts Applied. Kun de privilegerede kunne opnå at eje disse ” lysende juveler ” .

1900 årene udtrykte en æstetik knyttet til Japan. Det dekorative udtryk mellem realisme og abstraktion : Art Nouveau. Tiffany lamper blev et højst efterspurgt kunstobjekt internationalt af netop den klasse af overdådigt velhavende, som havde sans for det skulpturelt yndefulde samspil mellem lys og farve og deres kostbare malerier af Rembrandt, Picasso og andre i verdensklasse.
 
Tiffany indfattede det kunstnerisk udviklede specialglas, favrile, som han kaldte det, i bly. Han ” malede ” med glassets lys og farve med en fortryllende æstetik. Det specielle ved Tiffanys glas til lamperne er stadig en hemmelighed. Når lyset tændtes ophøjedes glasset til et kunstværk, som tiltrak sig stor opmærksomhed og effekt.

De originale stemplede lamper fra Tiffany opnår i dag på internationale auktioner svimlende priser i millionklassen. Kunsthistorikere har udforsket og forstået alle detailler i forbindelse med produktionsforhold og teknik. Skitser og foto er indkøbt og udstillet internationalt på de store Museer og i private Kunstsamlinger.

100 år efter denne epoke er disse originale Tiffany kunst – objekter afløst af stadigt eftertragtede Replica – modeller med forlæg i de originale lampers udtryk. Kvalitet og æstetik i disse Tiffany – lamper er meget forskellig. Der produceres idag adskillige Tiffany  lamper fra diverse andre producenter, som ofte respektfuldt og trofast forfølger de originale Tiffanylampers udtryk, men til dramatisk andre priser, selvom de bedste også er bekostelige, men yderst opnåelige for moderne kulturelt kunstbevidste mennesker, som vil forskønne deres hjem med de lysende juveler.

Housewarming har specialiseret sig i de ypperligste replica – modeller fra Tiffany og er enestående i sit udvalg i Europa på Gl. Kongevej 70, ved Codanhus.


Housewarming samarbejder med Interior Designer
Jane von Rathsach

www.danishdesignembassy.com
www.janevonrathsach.dk

 

Museum Ney York Tiffany Lamps